Отворено писмо до българските мото клубове

Споделете

Отворено писмо до българските мото клубове

Колаж: BMM

Отворено писмо до българските мото клубове разпратиха днес (08 март 2019 г.) мотоциклетистите от Българско Чопър Общество (Bulgarian Chopper Society). Те изпратиха писмото и до българската мото информационна агенция BMM – с убедеността, че така думите им ще стигнат до почти всички мотористи у нас, без значение дали са клубни или не.

BMM е мотоциклетната медия на България. Затова даваме трибуна на това Отворено писмо до българските мото клубове, изпратено ни от Българското Чопър Общество. Даваме трибуна и защото сме сигурни, че доста български колеги ще се припознаят в написаното. Няма да коментираме писмото, защото оставяме коментарите на вас 😉 . Искаме само да посочим няколко аксиоматични (и фундаментални) неща:

• всяка организирана група от хора си има своите правила, които по подразбиране се спазват от членовете ѝ – безпрекословно, безкоментарно и винаги;
  • тези правила обаче важат само за членовете на въпросната група, а не се експонират върху подобни такива групи;
  • ако искаме (или изискваме) уважение, трябва И да дадем такова;
  • уважението обаче е двустранен процес и то не се подчинява на правилата, защото е морална категория;
  • най-важното нещо за нас – мотоциклетистите е свободата. Тя е ненакърнима, тя за нас е свещена и не може да бъде окована в правилата на определена група. Още повече че по света има немалко мотористи, които, без да са членове на клуб, носят гърбове от една обща част.

А ето го и писмото, за което сме сигурни, че ще разбуни духовете.

Отворено писмо от сдружение Българско Чопър Общество до българските мото клубове

Приятели, колеги!

Повечето от вас знаят, че от края на м. септември 2018 г. част от българското мото общество е и сдружение Българско Чопър Общество. То е официално и законово конституирано, със запазена марка. До момента членовете му са 93-ма, сред които адвокати, лекари, съдии, бизнесмени и др.

Целите на сдружение Българско Чопър Общество (Bulgarian Chopper Society) са: да защитава интересите на мотоциклетистите; да утвърждава и развива мотоциклетното движение в България и в чужбина; да подобрява дисциплината и културата на движение на мотоциклетистите по пътищата; да помага на колеги мотоциклетисти; и др.

Ние сме сдружение и всеки, който има желание и отговаря на нашите малобройни условия, може да стане наш член. Най-важното от тези условия, логично, е желаещият да има мотоциклет тип чопър. “No club! No rules! Just ride!” означава, че ние не сме мото клуб (MC или MCC). Че нямаме тежките правила, които клубовете имат и които, надяваме се, спазват. Ние сме само и единствено за свободното чопърско каране.

Част от видимата ни идентификация е нашият гръб от една обща част. Който от членовете ни иска, носи този гръб, който не иска – не го носи.

На гърба ни ясно е регламентирано, че ние не сме мото клуб (“No club! No rules! Just ride!”).

И в качеството си на такъв няма защо да искаме разрешение от т.нар. Национално събрание на мото клубовете у нас, за да бъдем част от българския мото живот и българския мото свят.

Казваме “т.нар. Национално събрание на мото клубовете у нас”, защото към момента това Национално събрание е едно неформално събиране на добра воля, зад което неформално събиране не стои нито регистрирана юридическа форма, нито регистриран знак. Съществуващите (до момента) две юридически образувания, чиято цел е да обединяват мото клубовете в България, са само на хартия – без никакви реални действия и без ясно деклариране, че точно те са споменатото по-горе Национално събрание на мото клубовете.

Поради тези причини недоумяваме защо (на 23 февруари т.г. в гр. Пазарджик) Националното събрание е трябвало да се занимава с Българско Чопър Общество. Ние не сме му подопечни! Ние сме общество от хора, които обичат мотоциклетите, които обичат да пътуват, които обичат свободата си.

Society в превод от английски език означава “общество”. Защото ние сме част от българското мото общество – така, както са част и други български мото образувания. И ще продължаваме да посещаваме събитията на това мото общество – когато и където сме желани, без да влизаме в конфронтация с когото и да било. Ще продължаваме да посещаваме и мероприятия извън България, защото мотоциклетите и свободата нямат нито граници, нито началници!

С уважение: Българско Чопър Общество (Bulgarian Chopper Society)

08 март 2019 г.

BMM©

Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на BMM.

Споделете

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *